Ketose strips, wat zijn het? Ketose strips of ketose sticks zijn er in…"/>
Ketose strips, wat zijn het? Ketose strips of ketose sticks zijn er in…"/>
Ketose strips, uitleg gebruik en aanbiedingen!
30 juli 2020 

Ketose strips, uitleg gebruik en aanbiedingen!

Ketose strips meten de hoeveelheid ketonen

Ketose strips of ketose sticks zijn er in veel verschillende soorten. Een ketose strip bestaat uit een langwerpige kunststof strip van enkele centimeters. Aan het uiteinde van deze strip zit het testgebied, dit testgebied bestaat uit dun testpapier voorzien van reactie poeder. Dit reactie poeder verkleurt op het moment wanneer het in aanraking komt met ketonen.

Hoe hoger de concentratie ketonen in de urine, hoe sterker het testgebied verkleurd.

Definitie van wikipediaKetose is een metabool proces dat gekenmerkt wordt door een verhoogde concentratie ketonen in het bloed, veroorzaakt door afbraak van vetzuurketens (ketogenese). Men spreekt dan van een ketogene toestand en niet van een ziekte: ketose is onderdeel van de fysiologische biochemie van organismen.

 

Mensen met diabetes moeten insuline handmatig inspuiten, zodat de glucose omgezet kan worden in energie. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is om glucose om te zetten gaan de lichaamscellen op zoek naar een andere energiebron. Hiervoor gaat het lichaam vetten gebruiken. Op dat moment komen ketonen vrij.

Ketonen zijn de afvalstoffen die vrijkomen als je lichaam vetreserves gaat verbranden.

Te veel ketonen kunnen zorgen voor verzuring van het bloed en dat is schadelijk voor je gezondheid. De hoeveelheid ketonen kun je meten.

 

Te veel ketonen in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je erg ziek wordt. Je bewustzijn neemt af waardoor je je verward kunt voelen en je lichaam droogt uit. In het ergste geval vallen al je lichaamsfuncties uit.

 • Dorst en veel plassen
 • Hoofdpijn en vermoeidheid/slaperigheid
 • Een droge tong en huid
 • Buikpijn en spierpijn
 • Misselijkheid en overgeven
 • Het lichaam droogt uit door veel plassen en overgeven
 • Een snelle ademhaling
 • Een zoetig ruikende adem (acetongeur)
 • Verwijde pupillen en wazig zicht

Er zijn drie soorten ketonen in je lijf:

 1. aceton
 2. acetoacetaat
 3. beta-hydroxybutryaat

Elk van deze ketonen werkt verschillend en kan worden gemeten met verschillende technieken: via je adem, bloed en urine.

Bij de ademmeting wordt getest of er aceton in de adem aanwezig is.

Een  adem die naar aceton ruikt, is een teken dat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is. Het lichaam kan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden. Daarbij komen afvalproducten vrij die ruiken naar aceton.

ketonix

Het niveau aan ketonen wordt weergegeven als deeltjes per miljoen ofwel ppm. Hiermee kan van 1 ppm tot meer dan 1250 ppm worden gemeten.

Sommige apparaten zijn voorgeprogrammeerd en geven met lichtjes de verschillende ketonenniveaus aan. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Je hebt namelijk geen strips nodig die je steeds moet vervangen.

Een goed toestel voor thuisgebruik is een Ketonix toestel, een ‘ademhalingsanalyzator’.

In de urine komen verschillende ketonen voor (aceton, acetoacetaat en bèta-hydroxyboterzuur). Het zijn afbraakproducten van de vetstofwisseling.

In de praktijk worden hiervoor meestal de ketose strips gebruikt die de aanwezigheid van acetoacetaat aan kunnen tonen.

Er zijn verschillende soorten ketose strips, hierbij een selectie:

ketose meten

Met een ketone meter kun je ketonen waarde meten in je bloed. Door middel van een kleine prik in je vinger kan je de ketonen waarde van je lichaam meten. Het keton wat in het bloed gemeten word is Beta-Hydroxybutyraat.

 

Als je wilt weten of je in staat van ketose bent, dan kan een test met een ketose strip je daarbij helpen. Binnen enkele seconden kun je zien wat je ketonen niveau is.

Ketostix die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld:

Dit is een veelgestelde vraag, in eerste instantie zou je denken dat ketose en cola light prima samen zouden kunnen gaan. Light producten bevatten geen suikers, zijn laag in koolhydraten en hebben geen calorieën.

Ondanks dat cola light geen calorieën en koolhydraten bevat is dit zeker niet gezond voor je lichaam. Op de lange termijn zullen ze voor gezondheidsproblemen zorgen. Ze doorbreekt de staat van ketose zeker niet.

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. Voeding - Beweging - Mindset
Reactie plaatsen
De lekkerste recepten om af te vallen maar toch lekker te blijven eten
Als je diabetes hebt, verkleint bewegen de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes

Producten

Glucosemeters, teststrips, lancetten & meer. Voordeliger dan de apotheek