Is diabetes te genezen?

Kun je diabetes type 2 genezen?

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die lijden aan diabetes type 2. De bijnaam van deze vorm van suikerziekte is van vroeger uit ‘Ouderdomssuiker’. Deze naam doet mogelijk vermoeden dat enkel ouderen het kunnen krijgen. Dit is echter een misvatting. Ook onder de jeugd komt diabetes mellitus type 2 voor. Diabetes type 2 is tegenwoordig zelfs de meest voorkomende variant van suikerziekte binnen Nederland. Lijd jij ook aan diabetes type 2? Dan ben je mogelijk benieuwd of deze ziekte te genezen is en hoe je dat precies doet. Je leest er in deze tekst alles over.


Diabetes type 2 symptomen

Net als iedere andere ziekte is ook diabetes type 2 te herkennen aan een aantal symptomen. Je hoeft dus niet direct naar de huisarts wanneer je vermoedt dat je suikerziekte hebt. Wij zetten hier eerst de symptomen van diabetes mellitus type 2 op een rijtje. Mocht je veel van deze symptomen hebben, dan is het alsnog handig om naar de huisarts te gaan om een diagnose te laten stellen.

– Je hebt vaak een droge mond en bent dorstig;
– Je moet vaak plassen;
– Je bent regelmatig moe, ondanks veel slaap;
– Je hebt last van rode en/of branderige ogen. Ook kan je zicht vaag, dubbel of wazig zijn;
– Je wondjes genezen niet of zeer langzaam;
– Je bent kortademig;
– Je ervaart pijn in jouw benen tijdens het lopen;
– Je hebt regelmatig last van infecties en deze keren vaak terug.

Hoe krijg je diabetes?

Ondanks dat diabetes een ziekte is die al sinds jaar en dag voorkomt, is het ontstaan ervan nog altijd niet met zekerheid te zeggen. Toch zijn er wel een aantal zaken waarbij de kans op suikerziekte groter is. Mensen met diabetes type 2 in de familie lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico om deze ziekte ook te krijgen. Het wordt echter niet alleen overgegeven via de genen. Nee, want jouw gezondheid kan namelijk ook leiden tot diabetes type 2. Ben je te zwaar? Dan is de kans een stuk groter dat je deze ziekte krijgt. Ook wanneer je niet of nauwelijks beweegt loop je een verhoogd risico op suikerziekte.

Diabetes omkeren/remissie

Lijd je aan diabetes type 2? Dan kan dit voor een aantal ongemakken zorgen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk verlost bent van suikerziekte. Maar kan dat eigenlijk wel? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Wat je echter wel kunt doen, is diabetes omkeren. Dit staat ook wel bekend als diabetes remissie. Je kunt dit proberen door gezonder te eten, meer te bewegen en af te vallen. Jouw lichaam kan daardoor weer gaan reageren op insuline. De bloedsuikerspiegel daalt en wordt ook een stuk stabieler. Wanneer je hierin slaagt, heb je in het meest gunstige geval helemaal geen medicijnen meer nodig. Diabetes type 2 omkeren behoort dus tot de mogelijkheden, al is het niet bij ieder diabetespatiënt mogelijk.

Diabetes type 2 behandeling

Diabetes type 2 kan op verschillende manieren behandeld worden. Denk niet dat dit kan met behulp van een ingreep. Nee, want je bent vaak op jezelf aanwezen voor wat betreft het behandelen van diabetes mellitus type 2. Probeer bijvoorbeeld eens om gezonder te gaan leven wanneer je aan suikerziekte lijdt. Laat ongezonde maaltijden staan en focus je op gezond eten. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende beweegt.

Naast het aanpassen van jouw levensstijl kun je diabetes type 2 behandelen met medicijnen. Zo zijn er tegenwoordig medicijnen verkrijgbaar die invloed hebben op jouw bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Er zijn ook diabetespatiënten die beschikken over een speciaal apparaatje. Hiermee kunnen zij hun bloeddruk meten en, indien nodig, insuline spuiten bij zichzelf om de bloedwaarden te verbeteren.

De invloed van voeding

Voeding speelt een grote rol bij mensen die lijden aan diabetes type 2. Wanneer je aan deze ziekte lijdt en niet behandeld wordt, is het bloedsuikergehalte te hoog. Dit kan een aantal vervelende gevolgen hebben, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Je verkleint de kans op dergelijke problemen door gezond te eten. Eten beïnvloedt de bloedsuikerspiegel namelijk. Indien je te veel of te weinig suikers binnenkrijgt, kan dit problemen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je erop let dat je het juiste voedsel eet.

Waarom een diabetes dieet

We haalden eerder in deze tekst al aan dat diabetes type 2 te behandelen is door gezond te leven. De makkelijkste manier om dit te doen is door een dieet te volgen. Maar waarom is een diabetes dieet eigenlijk goed? De voornaamste reden is natuurlijk dat je bij zo’n dieet enkel gezonde voeding binnenkrijgt. Zo is een diabetes dieet gericht op een bepaald voedingspatroon. Indien je zo’n dieet volgt, is het zaak om bepaalde voedingsmiddelen juist wel te eten en anderen links te laten liggen. Dit heeft een positief effect op jouw bloedwaarden, waardoor je minder snel hinder hebt van suikerziekte.

Het Keto-dieet is een prima dieet bij diabetes

Het belang van afvallen

Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico om diabetes type 2 te krijgen. Reden genoeg dus om iets aan je gewicht te doen wanneer je te zwaar bent. Afvallen kan door te letten op je voeding. Je laat ongezond eten in dat geval staan en focust je op gezond voedsel. Wil je sneller resultaat boeken? Dan is het aan te raden om ook te beginnen met sporten. Door te sporten verbrandt jouw lichaam namelijk voedingsstoffen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je kilo’s verliest, wat de kans op diabetes type 2 doet afnemen. Afvallen kan er daarnaast voor zorgen dat je geen diabetes mellitus type 2 krijgt.

De invloed van beweging

Wanneer je diabetes type 2 hebt of dit wilt voorkomen, is voldoende beweging van belang. Regelmatig bewegen heeft namelijk een positief effect op suikerziekte. Hoe dit precies zit? De cellen in jouw lichaam reageren beter op insuline door met regelmaat te bewegen. Heb je de laatste jaren vrijwel niet bewogen en ga je ineens fanatiek sporten?

Welke manier van bewegen is het meest geschikt voor jou?

Vergeet dan niet dat dit effect heeft op de hoogte van jouw bloedsuikerspiegel. Kijk dus goed of het nodig is om jouw voedingspatroon aan te passen. Gebruik je medicatie? Dan kan het ook zo zijn dat je hier veranderingen in aan moet brengen wanneer je veel gaat bewegen en diabetes type 2 hebt.

Conclusie:

Er zijn mensen die geen insuline of medicijnen meer nodig hebben, vaak komt dat door een verandering van leefstijl, gezonder eten, afvallen, meer bewegen, daardoor reageert het lichaam weer beter op insuline. De bloedsuiker waarden worden dan lager en stabieler.

Diabetes type 1 is niet te genezen.
Diabetes type 1 is een chronische ziekte, waar nog steeds geen geneesmiddel voor bestaat.