Heb je diabetes type 1 of diabetes type 2? Dan ondervind je hier mogelijk hinder van in…"/>
Heb je diabetes type 1 of diabetes type 2? Dan ondervind je hier mogelijk hinder van in…"/>
Hoe kan diabetes behandeld worden?
28 mei 2020 

Hoe kan diabetes behandeld worden?

Diabetes behandeling


Heb je diabetes type 1 of diabetes type 2? Dan ondervind je hier mogelijk hinder van in het dagelijks leven. Dit is geen pretje. Ga echter niet bij de pakken neerzitten wanneer je suikerziekte hebt. Je kunt diabetes namelijk behandelen. Het maakt niet uit of het om diabetes type 1 of diabetes type 2 gaat.

Helaas is niet op voorhand te zeggen of een diabetes behandeling aanslaat. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een diabetes behandeling. Dit betekent dat een behandeling niet voor iedereen succesvol is. Wil je desondanks toch proberen of een diabetes behandeling voor jou effect heeft? Wij vertellen je er hier alles over.

Bloedglucosewaarde in de gaten houden

Een eerste manier om diabetes te behandelen is door de bloedglucosewaarde in jouw lichaam in de gaten te houden. Wanneer je hier niet bekend mee bent, heb je ongetwijfeld geen idee hoe dit in zijn werk gaat. Voor het achterhalen van de bloedglucosewaarde gebruik je een vingerprik. Je analyseert het gehalte bloedglucose in jouw bloed met behulp van een glucosemeter. Je brengt hier een druppel bloed op aan en het apparaat vertelt jou vervolgens hoe het zit met het gehalte bloedglucose in jouw lichaam.

Bij deze diabetes behandeling ben je zelf verantwoordelijk voor het reguleren van het glucosegehalte in jouw lichaam. Je weet tussen welke streefwaarden de glucose moet zitten. Komt deze onder of boven deze waarde uit? Dan is het aan jezelf om actie te ondernemen. Is het gehalte bloedglucose in jouw lichaam bijvoorbeeld lager dan de streefwaarde? Eet dan wat suikers om ervoor te zorgen dat het gehalte weer op het gewenste pijl komt. Indien het glucosegehalte in het bloed te hoog is, kun je insuline spuiten. Insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in jouw lichaam daalt, waardoor deze weer rond de streefwaarde uitkomt.

Diabetes 1

Diabetes type 1 is de minst voorkomende vorm van suikerziekte. Slechts één op de tien mensen heeft diabetes type 1. Indien je je deze variant van diabetes mellitus hebt, maakt jouw lichaam veel te weinig insuline aan. De oorzaak hiervan ligt bij het afweersysteem. Dit systeem vernietigt namelijk de cellen die insuline aanmaken. Je kunt proberen om zelf de bloedglucosewaarden in de gaten te houden, maar dit lukt lang niet altijd.

Diabetes type 1 wordt daarom vaak behandeld met behulp van insuline. Dit wordt ingebracht in het lichaam door te spuiten of met behulp van een insulinepomp.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel in jouw lichaam omlaag gaat. De basis van insuline is altijd hetzelfde. Er zit echter verschil in de werking. De ene soort zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel omlaag gaat, terwijl de andere soort een tragere werking heeft.

Ben je benieuwd welk type insuline het beste is voor jouw diabetes behandeling? Dat wordt bepaald door een arts. Hij zal jou uiteindelijk de beste insuline voorschrijven. Diabetes behandeling op maat behoort dus tot de mogelijkheden. Dit is echter alleen mogelijk wanneer je langs een arts gaat.

Diabetes 2

Waar diabetes type 1 alleen behandeld kan worden met insuline, is diabetes type 2 op verschillende manieren te behandelen. Zo is diabetes behandeling bij deze variant van suikerziekte mogelijk door gezond te eten en veel te bewegen. Gezond eten en bewegen zorgt er namelijk voor dat je kilo’s verliest.

Wanneer je genoeg kilo’s verliest, reageren de cellen in jouw lichaam waarschijnlijk wel weer op het hormoon insuline. Indien je deze diabetes behandeling op de juiste manier aanpakt, slaag je er mogelijk zelfs in om diabetes type 2 om te keren.

Afvallen lijkt vaak een stuk makkelijker dan het is. In de praktijk blijkt dit voor mensen met diabetes type 2 lastiger dan gedacht. Het is namelijk niet makkelijk om lekkernijen met veel koolhydraten te weerstaan. Gelukkig kun je diabetes type 2 niet alleen behandelen door af te vallen en te bewegen.

Er zijn namelijk ook medicijnen voor diabetes behandeling. Zo kan een arts jou bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven voor het verlagen van bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Werpen deze medicijnen voor diabetes type 2 ook geen vruchten af? Dan kun je bij deze variant van suikerziekte ook insuline spuiten om het bloedsuikergehalte in jouw lichaam op peil te houden.

Gezonde leefstijl

Diabetes is vaak het gevolg van overgewicht. Ook te weinig bewegen kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met deze variant van suikerziekte. Indien dit inderdaad de oorzaak is van diabetes, heb je zelf mogelijk de sleutel in handen voor een succesvolle diabetes behandeling. In dat geval is het namelijk zaak om een gezonde leefstijl na te streven.

Een gezonde leefstijl begint met het eten van de juiste producten. Laat producten met koolhydraten zoveel mogelijk links liggen voor een goede diabetes behandeling. Dit betekent dat je het eten van snoepjes, koekjes en chips moet beperken. Drink ook minder frisdranken en vruchtensappen. Dit eten en drinken bevat namelijk veel koolhydraten. Vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet mag eten? Richt je dan tot de Schijf van Vijf. Door hier bewuste keuzes uit te maken, krijg je minder calorieën binnen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je afvalt en dat is de beste diabetes 2 behandeling.

Naast gezond eten adviseren wij je ook om regelmatig te bewegen. Stilzitten is namelijk niet bevorderlijk voor suikerziekte. Ga bijvoorbeeld regelmatig een stukje wandelen of fietsen. Je kunt het echter ook grootser aanpakken door wekelijks te gaan sporten. Hierdoor verlies je sneller kilo’s, waardoor de kans aanwezig is dat je minder hinder ondervindt van de gevolgen van diabetes mellitus.

Medicijnen

Een gezonde leefstijl zorgt bij veel mensen voor een succesvolle diabetes behandeling. Helaas werkt het niet bij iedereen. Ondervind je ook nog steeds hinder van suikerziekte in het dagelijks leven? Dan kun je ook medicijnen gebruiken. Er zijn tegenwoordig verschillende medicijnen op de markt die helpen bij het behandelen van diabetes. Zo kennen we bijvoorbeeld medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Daarnaast kun je medicijnen krijgen voor het verlagen van de hoeveelheid cholesterol in jouw lichaam en voor het verlagen van de bloeddruk.

Waarom je zou kiezen voor een diabetes behandeling met medicijnen? Omdat de kans op hart- en vaatziekten hierdoor aanzienlijk kleiner wordt. Denk nu niet dat je zelf medicijnen kunt kopen wanneer je suikerziekte wilt behandelen, want dat is niet het geval. Medicijnen voor diabetes behandeling worden namelijk voorgeschreven door een arts. Heeft een gezonde leefstijl geen zin en wil je medicijnen proberen? Dan is een arts waarschijnlijk jouw laatste redmiddel voor wat betreft diabetes behandeling.

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. Voeding - Beweging - Mindset
Reactie plaatsen

Interessante informatie voor jou!

Afvallen

De lekkerste recepten om af te vallen maar toch lekker te blijven eten

Bewegen

Als je diabetes hebt, verkleint bewegen de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes

Producten

Glucosemeters, teststrips, lancetten & meer. Voordeliger dan de apotheek