Eén van de meest gestelde vragen over diabetes is de vraag wat het verschil is tussen de 2 verschillende types diabetes.
Verschil diabetes type 1 en 2
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Elke week komen er ongeveer 1.000 nieuwe diabetes bij, dat zijn per dag 150 mensen. Waarom zijn er eigenlijk verschillende typen diabetes?
Diabetes type 1
Ongeveer 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes 1. Het totaal aantal mensen met diabetes mellitus in Nederland bedraagt begin 2020 1,2 miljoen. 9% hiervan heeft dus diabetes 1, dat zijn ongeveer 108.000 mensen. Van alle mensen met diabetes type 1 heeft de helft de diagnose onder de 30 jaar gekregen
- In Nederland hebben ruim 100.000 mensen diabetes type 1
- Ongeveer 12.000 kinderen tot de leeftijd van 20 jaar hebben diabetes type 1
- Naast astma is diabetes type 1 de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen
- Eén op de twee mensen met diabetes type 1 heeft last van chronische complicaties
- Ongeveer 9% (mannen 10% en vrouwen 8%) van alle bekende diabetespatiënten heeft type 1 diabetes.
De eerste tekenen van diabetes type 1 zijn vermageren, veel drinken en veel urineren gedurende enkele weken. Diabetes type 1 kan ook geconstateerd worden naar aanleiding van een sterk verhoogd glucosegehalte in het bloed en de daarbij behorende verzuring van het bloed (keto-acidose).
Diabetes type 1 is niet te genezen
Diabetes type 1 is een chronische ziekte, waar nog steeds geen geneesmiddel voor bestaat.
Wie diabetes type 1 heeft mag suiker. Diabetes mag dan wel in de volksmond ‘suikerziekte’ genoemd worden, dat betekent niet dat mensen met diabetes type 1 helemaal geen suiker mogen. Diabetes type 1 heeft niets te maken met overgewicht. Zelfs de meest slanke mensen kunnen diabetes type 1 krijgen.
Diabetes type 2
Ongeveer 9 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes 2.
Diabetes type 2 ontstaat veel geleidelijker dan diabetes type 1 en vaak zijn de eerste klachten onduidelijk en redelijk vaag. Dat is de reden dat diabetes vaak pas na jaren herkend en gediagnosticeerd wordt. De klachten die hierbij horen zijn veel eten, veel drinken, vaak urineren, moeheid en duizeligheid.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes kan als een aparte categorie aangeduid worden. Deze categorie wordt overigens ook beschouwd als een risicofactor voor type 2 diabetes.
Lange mensen lopen minder risico op diabetes type 2
Langere mensen lijken een lager risico te lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen, aldus onderzoekers. Uit een Duitse studie is gebleken dat voor elke 10 cm langere persoon een 41 procent lager risico was op een diabetes diagnose bij mannen en 33 procent bij vrouwen. Bij de proef waren 27.548 deelnemers betrokken, 16.644 vrouwen tussen 35 en 65 jaar en 10.904 mannen tussen 40 en 65 jaar.
Elke oorzaak een eigen behandeling
Diabetes type 1 en 2 zijn in wezen tegengestelde aandoeningen: de ene wordt gekenmerkt door een zeer laag insulinegehalte en de andere door een zeer hoog insulinegehalte. Maar vreemd genoeg zijn de standaard medicijngerichte behandelingen voor beide typen hetzelfde. Beide richten zich op het bloedglucosegehalte, met als doel om dat te verlagen door het insulinegehalte te verhogen, hoewel het hoge gehalte aan bloedglucose slechts het symptoom van de ziekte is en niet de ziekte zelf.
Insuline helpt bij diabetes type 1 omdat het onderliggende kernprobleem van die ziekte een gebrek aan van nature voorkomende insuline in het lichaam is.
Het onderliggende kernprobleem van diabetes type 2 is echter insulineresistentie.
Bronnen en literatuur
1 Associations of short stature and components of height with incidence of type 2 diabetes