Glycemische index

Glycemische index

Voedingsmiddelen hebben een score van 0-100 op de Glycemische Index (GI).
Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog

Suiker scoort 100

De glycemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om verschillende koolhydraatrijke producten met elkaar te vergelijken. Het geeft in theorie weer welke voedingsmiddelen de bloedsuiker snel en welke de bloedsuiker langzamer laten stijgen.

Ongeraffineerde koolhydraten hebben doorgaans een lage GI, wat betekent dat door deze koolhydraten de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt, waardoor je je langer verzadigd voelt.

Geraffineerde koolhydraten hebben echter een hoge GI, waardoor ze een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Je bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer sterk, waardoor je nog meer gaat eten. 

De GI is een maateenheid voor de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt.