Wanneer je diabetes hebt, is jouw lichaam niet in staat de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit…"/>
Wanneer je diabetes hebt, is jouw lichaam niet in staat de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit…"/>
Bloedglucosemeter

Bloedglucosemeter kopen


Wanneer je diabetes hebt, is jouw lichaam niet in staat de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit is het gevolg van een tekort aan insuline. Bij suikerziekte moet je zelf zorgen voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Hiervoor moet je de hoeveelheid bloedsuiker in jouw lichaam goed in de gaten houden. De makkelijkste manier om dit te doen is met een bloedglucosemeter. Met behulp van dit apparaat kun je namelijk makkelijk en snel jouw bloedsuikerspiegel meten.

Beschik je nog niet over zo’n apparaatje? Dan moet je eerst een bloedglucosemeter kopen. Hiervoor kun je tegenwoordig op verschillende plekken terecht. Daarbij komt dat je ook nog eens keus hebt uit verschillende meters. Al met al is een bloedglucosemeter kopen dus een betrekkelijk lastige opgave. Kom jij er ook niet uit? Hier lees je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je een bloedglucosemeter gaat kopen.

Bloedglucose meten

Een glucosemeter koop je niet wanneer je geen klachten hebt. Nee, de kans is groot dat je pas zo’n apparaat aanschaft wanneer je diabetes type 1 of diabetes type 2 hebt. Gebruik je insuline om de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden? Dan moet je jouw bloedglucose meten. Ook wanneer je regelmatig te maken hebt met lage bloedsuikers raden wij je aan een bloedglucosemeter te kopen.

Mensen met diabetes type 1 gebruiken insuline. Je kunt insuline injecteren, maar sommige mensen met deze vorm van suikerziekte maken gebruik van een insulinepomp. In beide gevallen is een bloedglucosemeter noodzakelijk. Diabetes type 2 kun je behandelen met gezonde voeding, regelmatig bewegen of het gebruik van medicijnen. Indien jouw behandeling van diabetes hieruit bestaat, is een bloedglucosemeter kopen overbodig. Je hoeft dan namelijk niet zelf jouw bloedsuiker te meten.

Bloedsuiker meten

Bloedglucose prikken

Gebruik je insuline voor het bestrijden van diabetes mellitus type 1? Dan moet je een bloedglucosemeter kopen. Met behulp van dit apparaat kun je zelf de hoeveelheid bloedsuiker in jouw lichaam meten. Dit doe je door jouw bloed te analyseren. De bloedglucosemeter heeft voldoende aan een druppel bloed om de hoeveelheid bloedsuiker in jouw lichaam te bepalen.

Om een druppel bloed te verkrijgen, moet jij jezelf eerst prikken. Dit klinkt niet prettig, maar je went er binnen de kortste keren aan. Het gaat namelijk maar om een klein prikje. Je prikt jezelf met een speciale prikpen. Doe dit bij voorkeur in de zijkant van een vingertop. Prik niet iedere keer in dezelfde vinger. De vingertopjes zijn namelijk een gevoelig onderdeel van het lichaam. Indien je telkens in dezelfde vinger prikt, kan dit zorgen voor een verdikking van de huid. Hierdoor kom je er lastiger doorheen met de prikpen. Sommige mensen met diabetes type 1 prikken ook in hun arm. Dit is een optie, maar de resultaten zijn minder betrouwbaar dan bij een vingerprik.

Ga je een bloedglucosemeter kopen? Dan hoef je zelf geen aparte prikpen aan te schaffen. Bij nagenoeg alle meters zit namelijk standaard zo’n prikpen. Heb je in jouw vinger geprikt? Wacht dan rustig tot er een druppel bloed verschijnt. Breng de druppel vervolgens aan op de bloedglucosemeter. Het apparaatje laat jou binnen de kortste keren zien hoe het zit met de bloedglucosespiegel in jouw lichaam.

Bloedglucose teststrips

Na het lezen van bovenstaande denk je mogelijk dat je de druppel bloed rechtstreeks aanbrengt op de bloedglucosemeter. Dit is echter niet het geval. Nee, want hiervoor gebruikt iemand met suikerziekte namelijk speciale bloedglucose teststrips. De druppel bloed breng je altijd aan op deze teststrip en nooit rechtstreeks op de meter zelf.

Meet je meerdere malen op een dag de hoeveelheid bloedsuiker in jouw lichaam? Doe dan iedere keer een nieuwe, schone teststrip in het apparaat. Een gebruikte of smerige teststrip kan namelijk de uitkomst beïnvloeden. Was je handen ook altijd met water en zeep voordat je een nieuwe strip pakt. Er kunnen namelijk nog suikerresten aan jouw handen zitten. Indien deze suikerresten op de nieuwe strip komen, geeft de bloedglucosemeter mogelijk een te hoge uitslag.

Heb je een nieuwe strip gepakt? Begin dan niet met bloedglucose prikken voordat je deze strip in het apparaatje steekt. Schakel de bloedglucosemeter vervolgens ook direct in. Wanneer je dit gedaan hebt, prik je met de prikpen in jouw vingertopje. Breng de druppel bloed vervolgens aan op de teststrip. De bloedglucosemeter analyseert de druppel bloed en geeft jou direct de uitslag.

Glucofix Tech Sensor Teststrips

Bloedglucosespiegel

De hoeveelheid suiker in jouw bloed verandert constant. Hoe dit komt? Doordat veel voedingsmiddelen suikers bevatten. Dit heeft invloed op jouw bloedglucosespiegel. Indien je diabetes type 1 hebt en insuline gebruikt, moet je de hoeveelheid bloedglucose in jouw lichaam meerdere malen per dag meten. Nadat je een druppel bloed op de teststrip hebt gedaan, verschijnt er binnen een paar seconden een getal in millimol per liter (mmol/l). Op basis hiervan weet je of jouw bloedglucosespiegel op peil is of niet.

Bij diabetes type 1 moeten jouw bloedsuikerwaarden tussen de 4,5 en 10 mmol/l liggen, bij diabetes type 2 tussen de 4,5 en 9 mmol/l. Je kunt jouw bloedsuikerspiegel meten met een bloedglucosemeter. Deze wijst jou zowel op te hoge als te lage waarden. Te lage waarden kun je echter ook herkennen aan honger, zweten, duizeligheid en hartkloppingen. Dorst, veel plassen en moeheid zijn enkele symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij te lage waarden kun je druivensuiker eten, bij te hoge gebruik je insuline. Check wel altijd eerst of jouw bloedsuikerspiegel inderdaad te laag of te hoog is voordat je stappen onderneemt. Houd je lange tijd een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel? Neem dan contact op met je arts om te kijken wat er aan de hand is.

Bloedglucosemeter

Er zijn tegenwoordig verschillende bloedglucosemeters op de markt. Wil je een bloedglucosemeter kopen? Dan maakt het grote aanbod het er niet makkelijker op. Indien je een bloedglucosemeter gaat kopen, is het belangrijk dat je hierbij niet over één nacht ijs gaat. Het apparaat moet jou namelijk wel van de juiste informatie voorzien. Gebeurt dit niet? Dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Wanneer jouw bloedsuiker veel te laag is, kun je bijvoorbeeld bewusteloos raken. Daarom is het zaak een bloedglucosemeter te kopen die jou de juiste waarden geeft. Vind je het lastig om een keuze te maken?
Hier onze bloedglucosemeter top-5

Bloedsuiker meten zonder prikken

Op het moment zijn er verschillende bedrijven die draadloze glucosemeters op de markt brengen.

Over de schrijver
Aangenaam, ik ben Ruud Verschoor. Ik heb een passie voor alles wat met gezondheid te maken heeft. De combinatie tussen fysiek en mentaal vindt ik fascinerend en daar begeleid ik vele mensen mee. Voeding - Beweging - Mindset
Reactie plaatsen

Interessante informatie voor jou!

Afvallen

De lekkerste recepten om af te vallen maar toch lekker te blijven eten

Bewegen

Als je diabetes hebt, verkleint bewegen de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes

Producten

Glucosemeters, teststrips, lancetten & meer. Voordeliger dan de apotheek