Diabetes LADA
Diabetes LADA
In Nederland lijden ruim 1,2 miljoen mensen aan diabetes. Negen op de tien mensen hebben diabetes type 2, de rest heeft diabetes type 1. Binnen deze twee typen diabetes kennen we ook weer verschillende vormen. LADA is er hier eentje van. Deze variant staat ook wel bekend als diabetes type 1,5.
LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes in Adults en is een vorm van diabetes type 1. Veel volwassenen die diabetes mellitus hebben, zijn niet bekend met deze vorm. Toch is het wel belangrijk om hier vertrouwd mee te raken. Wanneer je weet wat diabetes LADA is, kun je namelijk de benodigde stappen ondernemen. Om jou op weg te helpen, vertellen we je hier alles over diabetes LADA.
Wat is diabetes LADA?
Voordat we ingaan op de symptomen, levensverwachting en andere zaken, is het natuurlijk wel handig om eerst te weten wat deze vorm van diabetes type 1 precies is. LADA is een vorm van diabetes die voorkomt bij volwassenen. Dankzij deze variant van diabetes vernietigt jouw afweersysteem de cellen in het lichaam die insuline aanmaken. Hierdoor is jouw lichaam niet in staat om suikers uit de voeding te halen en te transporteren naar lichaamscellen.
Diabetes LADA is lastig te herkennen
Het voornaamste probleem bij diabetes LADA is dat het lastig te herkennen is, vooral in het begin. Diabetes LADA wordt dan ook vaak pas op latere leeftijd ontdekt. Diabetes type 1,5 ontwikkelt zich namelijk dusdanig langzaam dat het lijkt alsof je te maken hebt met diabetes type 2. Dit komt voornamelijk doordat Diabetes LADA niet vanaf het begin behandeld wordt met insuline. Toch kan het wel degelijk om deze vorm van diabetes mellitus type 1 gaan. In Nederland heeft namelijk ongeveer 15 procent van de mensen waarbij diabetes type 2 vastgesteld is, eigenlijk diabetes LADA.
Diabetes LADA symptomen
Diabetes LADA wordt vaak verward met diabetes type 2. Toch is het wel degelijk een vorm van diabetes type 1. De verwarring wordt onder andere veroorzaakt door de symptomen van deze vorm van suikerziekte. De symptomen van diabetes LADA komen namelijk veel overeen met de symptomen van diabetes type 2.
Mensen die kampen met gewichtsverlies, overmatig dorst hebben, vaak moeten plassen en een wazig zicht hebben, denken vaak dat het om diabetes type 2 gaat. Dit zijn inderdaad symptomen die bij deze vorm van diabetes mellitus type 2 voorkomen. Je moet je er echter van bewust zijn dat dit ook symptomen zijn van diabetes LADA. Denk daarom nooit direct dat het gaat om diabetes type 2.
Diabetes LADA behoeft een andere behandeling dan diabetes type 2. Aangezien het om een vorm van diabetes type 1 gaat, moet deze variant van suikerziekte behandeld worden met insuline. Jouw afweersysteem vernietigt immers de cellen die insuline aanmaken. Dit zorgt voor langdurig hoge bloedglucosewaarden en die kunnen op de lange termijn complicaties veroorzaken.
Diabetes LADA levensverwachting
De levensverwachting voor mensen met diabetes is er de laatste 30 à 40 jaar behoorlijk op vooruit gegaan. De voornaamste reden hiervan is dat het aantal ernstige complicaties de laatste jaren verder en verder is afgenomen. Zo zijn nierproblemen en hart- en vaataandoening, twee complicaties van diabetes mellitus, steeds beter te voorkomen en te behandelen.
Het is tegenwoordig goed mogelijk om te leven met diabetes. Om de levensverwachting te verhogen, is het echter wel belangrijk dat je de bloedsuikers in jouw lichaam onder controle krijgt. Indien je hierin slaagt, is de kans aanzienlijk dat je dezelfde leeftijd bereikt als mensen zonder suikerziekte. Om dit te bewerkstelligen, moet je de eerste twintig jaar na de diagnose actief aan de slag gaan.
Hier komt direct het gevaar van diabetes LADA om de hoek kijken. Probleem is namelijk dat deze vorm van suikerziekte pas in een later stadium ontdekt wordt. Het kan maar zo zijn dat mensen al jaren lijden aan diabetes type 1,5, maar dat er al die tijd gedacht werd dat het om diabetes type 2 ging. Diabetes LADA is hierdoor niet tijdig behandeld met insuline. Jouw lichaam kan hierdoor lange tijd te maken hebben gehad met (te) hoge bloedglucosewaarden. Dit kan op de lange termijn complicaties veroorzaken. De levensverwachting bij mensen met diabetes LADA kan hierdoor lager zijn dan bij mensen met diabetes type 1 die direct begonnen zijn met het behandelen van suikerziekte.
Diabetes LADA test
Zoals we eerder in deze test al aangaven, is diabetes LADA lastig te onderscheiden van diabetes type 2. Dit komt voornamelijk doordat de alvleesklier bij mensen met diabetes LADA in het beginstadium nog wel insuline aanmaakt. Dit wordt echter steeds minder, waardoor insuline spuiten eigenlijk noodzakelijk is. Toch wordt hier niet direct mee gestart wanneer diabetes type 1,5 niet gediagnosticeerd is.
Twijfel je al langere tijd of je diabetes type 2 of diabetes LADA hebt? Dan kun je dit testen. Dit gebeurt niet met een glucosemeter, zoals bij diabetes type 1. Om vast te stellen of je diabetes LADA hebt, moet je een bloedtest doen. Hiervoor moet je naar een dokter. Hij neemt bloed af en dat wordt vervolgens onderzocht.
Dit bloedonderzoek wijst uit of er antistoffen tegen de insuline-producerende cellen aanwezig zijn in jouw lichaam. Wanneer deze stoffen inderdaad aanwezig zijn, is er sprake van diabetes LADA. Bij diabetes type 2 maakt jouw lichaam namelijk geen antistoffen aan tegen de cellen die insuline produceren. Indien er inderdaad diabetes LADA wordt vastgesteld, kun je het beste met jouw arts overleggen welke vervolgstappen je moet nemen.
Diabetes LADA dieet
Diabetes type 2 is te behandelen met behulp van een dieet. Door af te vallen, stimuleer je jouw alvleesklier namelijk om meer insuline aan te maken. Hierdoor houd je de hoeveelheid bloedglucose in jouw lichaam op peil. Indien je de symptomen van diabetes type 2 vertoont, besluit je mogelijk ook een dieet te gaan volgen. Je moet in dat geval echter wel zeker weten of het geen diabetes type 1,5 is.
Bij diabetes type 2 wordt vaak voor een dieet gekozen met een laag koolhydraat-gehalte. Dit heeft vaak een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes LADA is zo’n dieet echter weer minder geschikt. Bij diabetes LADA kun je een dieet volgen, maar het is handig om hiervoor een specialist in te schakelen. Overleg bijvoorbeeld met jouw behandelend arts of ga langs bij een diëtist. Zij kunnen jou helpen met het beste diabetes LADA dieet.